parlementsgebouw Bangladesh, Dhaka van Louis Kahn

Door een aankondiging voor een tentoonstelling over de architect Louis Kahn bij het Nederlands Architectuurinstituut, realiseerde ik me dat ik nog steeds een blog over het door hem ontworpen parlementsgebouw van Bangladesh wilde schrijven.

Dit is waarschijnlijk het goede moment om iets meer over mijn achtergrond te vertellen, voordat ik Tulsi Crafts startte. Ik heb een masteropleiding Kunst- en Cultuurwetenschappen gevolgd, gespecialiseerd in onder andere architectuur. Daarna heb ik onder andere als onderzoeker voor een architectenbureau gewerkt dat gespecialiseerd is in hergebruik van moderne architectuur. Dus toen we naar Dhaka vertrokken was ik zeer geïnteresseerd om dit vrij onbekende en nog veel minder bezochte gebouw te kunnen zien. Bangladesh is tenslotte niet de meest waarschijnlijke vakantie bestemming.

Toen ik de uitnodiging voor bovenstaande tentoonstelling zag was ik een beetje verbaasd dat het parlementsgebouw van Bangladesh genoemd werd als een van zijn meest belangrijke werken. In tegenstelling tot India heeft Bangladesh geen sterke traditie in moderne architectuur, het wordt dan ook zelden genoemd in de architectuurgeschiedenis. (Bangladesh heeft wel zeker veel interessant en ook zwaar bedreigd erfgoed, daarover zal ik later nog eens meer schrijven).

Het parlementsgebouw (Jatiya Sangsad) is iets bijzonders, op meerdere manieren. De bouw van het gehele complex heeft meer dan 20 jaar geduurd (1961-1982). En ook het toegang krijgen tot het complex was niet simpel. Om het kort samen te vatten was het een combinatie van hilarische bureaucratische taferelen bij het parlement en een gebrek aan beheersing van de Bengaalse taal aan onze kant. Gelukkig kregen we hulp van een bevriende architect, uiteindelijk stuurde hij een van zijn medewerkers met ons op pad en mochten we toch nar binnen. We werden rondgeleid door een vriendelijke medewerker en nieuwsgierige bewaker. Helaas mochten we binnen geen foto’s maken.

parlementsgebouw bangladesh louis kahn zij-aanzicht tulsi crafts

Het is een erg indrukwekkend gebouw. Normaal hou ik niet erg van gebouwen die gemaakt zijn om indruk te maken, maar dit gebouw is een prachtig geval apart. De schaal is enorm en moeilijk over te brengen. Om je een idee te geven; er zijn straatlantaarns van normaal formaat geplaatst in de ‘straten’ in het gebouw.

parlementsgebouw bangladesh louis kahn zij-ingang tulsi crafts

Vooral de lichtinval in dit gebouw is bijzonder; je kunt duidelijk zien dat dit een erg belangrijk aspect in het ontwerp geweest is. Vooral de koepel in de grote parlementszaal is prachtig, het licht wordt gereflecteerd via de wanden van de koepel.

In het complex bevindt zich ook een moskee, waar we nog wat foto’s mochten maken net voordat het gebed begon.

parlementsgebouw bangladesh louis kahn moskee tulsi crafts

Er was wel een gedachte die me bekroop bij al deze pracht (en het is zeker geen pracht en praal in de traditionele zin van het woord, maar indrukwekkend is het wel). Dit immense complex neemt ontzettend veel ruimte in de metropool Dhaka, die enorm overbevolkt en arm is. Voor een land als Bangladesh is dit een bijzonder duur gebouw geweest. Ik weet niet of het de ruimte en het geld dat het gekost heeft en nog steeds kost waard is. Maar wat ik wel weet is dat het prachtig is en dat heel veel Bengalen erg trots zijn op hun parlementsgebouw, en dat is ook wat waard.

parlementsgebouw bangladesh louis kahn tulsi crafts

Lees meer over onze reizen in Bangladesh hier.

To read more about Louis Kahn and see some of his works, take a look at Artsy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *