over tulsi crafts

Tulsi Crafts staat voor hoge kwaliteit mode & interieur accessoires, op een eerlijke manier met de hand in Bangladesh gemaakt. Het verhaal van Tulsi Crafts gaat over respect voor de mensen die de producten maken.
We bieden stijlvolle, eigenzinnige en eerlijke producten. Hoge kwaliteit zowel in ontwerp als uitvoering staan voorop. Bij ons vind je net dat ene speciale product. Gemaakt met liefde en aandacht, je ziet de hand van de maakster terug in de borduursteken of het weefpatroon.

De samenwerking tussen Nederland en Bangladesh zie je terug in de frisse en eenvoudige ontwerpen die samen met traditionele Bengaalse handwerktechnieken unieke producten opleveren. We kiezen voor handwerk zodat we werkgelegenheid kunnen creëren op het platteland van Bangladesh, waar nog veel met de hand geweven en geborduurd wordt. Ons uiteindelijk doel is; ‘empowerment’ voor de vrouwen die onze producten maken.

bangladesh

Tulsi Crafts is in 2012 opgericht door Margot Lieftinck, na een reis door Bangladesh. Bangladesh is een land van enorme tegenstellingen, de afstand tussen arm en rijk is erg groot. Een manier om deze afstand te verkleinen is door op een eerlijke manier handel te bedrijven, fair trade, en zo te zorgen dat de mensen die de producten uiteindelijk produceren er ook voldoende mee verdienen om ervan te kunnen leven. Op die manier kunnen de vrouwen hun gezin onderhouden, kunnen hun kinderen naar school en krijgen ze ook zelf de kans om zich te ontwikkelen. Van het geven van meer kansen aan vrouwen is bewezen dat dit een zeer effectieve manier is om armoede te bestrijden en de toekomst van kinderen te verbeteren.

Lees meer over Tulsi Crafts op het blog van Margot

khadi sjaal wilde zijde dhuma

gerecyclede sari’s

Van stijlvol chique zijde tot uitbundig vrolijke katoen, van oude sari’s maken vrouwen handgeborduurde plaids & sjaals. in Bangladesh wordt niets weggegooid. Elke plaid en elke sjaal is uniek, de grote diversiteit aan kleuren en patronen zorgt ervoor dat de perfecte kleur die bij je past er altijd wel tussen zit.

We werken voor het maken van deze plaids samen met een organisatie die actief is in Bengalen, zowel in India als in Bangladesh. Deze organisatie haalt vrouwen uit de gedwongen prostitutie en begeleidt hen bij het opbouwen van een nieuw leven. Een deel van de vrouwen maakt de kantha plaids en sjaals voor Tulsi Crafts. Steekje voor steekje bouwen ze aan hun eigen tweede kans, terwijl ze de vintage sari’s ook een tweede kans geven. Je ziet de tijd en liefde die erin is gaan zitten ervan af stralen.

dekens & sjaals

De plaids en sjaals worden gemaakt van op elkaar geborduurde lagen sari’s. Deze Bengaalse wijze van borduren wordt kantha genoemd. De voor- en achterzijde van de plaids worden van verschillende gerecyclede sari’s gemaakt, die samen een mooi kleurcontrast vormen.

Je kunt de dekens gebruiken als sprei, als plaid voor op de bank en in de tuin, als deken op het strand of voor een picknick!

gerecyclede sari kantha dekens plaid sprei

natuurlijk jute

Jute is een prachtig materiaal, het wordt vaak ‘the golden fibre’ genoemd. Tegelijk is het zeer sterk en milieuvriendelijk. Het groeit als rotatiegewas in de rijstvelden van Bangladesh, en heeft geen extra water nodig. Pesticiden hoeven niet gebruikt te worden. Ook is het geschikt voor veganisten. Jute groeit van oudsher in Bangladesh en is een belangrijk onderdeel van de Bengaalse cultuur.

tassen

Omdat jute zo sterk is, is het heel geschikt om tassen van te maken. Tulsi Crafts heeft tassen ontworpen met een frisse en heldere vormgeving, die een mooie combinatie vormt met de traditionele Bengaalse weeftechnieken. Met deze tassen wil Tulsi Crafts laten zien dat jute voor veel meer geschikt is dan alleen boodschappentassen.

jute tassen tulsi crafts

gerecyclede cementzakken

De snel groeiende bevolking zorgt ervoor dat er veel gebouwd wordt in Bangladesh. Dat betekent dat er veel cement wordt gebruikt. De cementzakken in Bangladesh zijn van kunststof, papieren zakken zouden het daar in het vochtige klimaat niet lang volhouden. Dit betekent dat de zakken zeer geschikt zijn voor recycling.

tassen

Nadat het cement gebruikt is worden de overgebleven zakken verzameld en opgekocht door een fair trade organisatie die er allerlei gerecyclede producten van maakt zoals tassen, sleeves en hoesjes.

tassen gerecyclede cementzak tulsi crafts

eerlijke productie

We werken samen met een aantal organisaties in Bangladesh & India, zij maken onze producten. Een deel van deze organisaties is Fair Trade gecertificeerd door de World Fair Trade Organization. Een deel is daarvoor te klein. In de samenwerking met hen zijn dit onze belangrijkste principes.

  • De mensen die onze producten maken ontvangen hiervoor een eerlijk loon, een loon waarvan ze kunnen leven.
  • De werkplek moet veilig en gezond zijn. Geen druk tot overwerken.
  • Geen discriminatie, gelijkheid voor vrouwen, vrijheid tot organiseren in een vakbond.
  • Geen kinderarbeid.
  • Kansen voor de producenten op zich te ontwikkelen door middel van het aanbieden van relevante scholing.
  • Respect voor het milieu.

De principes controleren wij op naleving door op bezoek te gaan, de mensen te kennen met wie wij samenwerken en een duurzame en respectvolle relatie met hen op te bouwen. En het belangrijkste: door alleen samen te werken met organisaties bij wie deze principes ook op de eerste plaats staan.

Lees hier meer over de makers van onze producten.

fair trade productie kantha sari dekens