op reis naar Moghul Bangladesh met Mohur

Soms kom je zoiets opvallends tegen, dat je de ervaring graag wilt delen, dus dat is wat ik vandaag ga doen. Ik neem jullie mee naar Bangladesh, niet het huidige Bangladesh, maar het Bangladesh van het Moghul tijdperk (1526-1858).

Dhaka werd de hoofdstad van de provincie Bengalen in het Moghul rijk in 1608. Het was een van de grootste en rijkste steden van het Indiase subcontinent en het centrum van de handel in mousseline. Gedurende deze periode werd het deel van Dhaka gebouwd dat nu Puran Dhaka (oud Dhaka) genoemd wordt. Tijdens onze reizen in Bangladesh bezochten we dit deel van de stad met Taimur Islam van de Urban Study Group. Dit is een organisatie die zich inzet voor het erfgoed van Dhaka, dat ernstig bedreigd wordt. We bezochten onder andere Choto Katra, een van de twee katra’s (herbergen) die tijdens de Moghul periode gebouwd zijn in Dhaka. Het is nu afgebrokkeld en amper herkenbaar door de vele illegale die er in, op en omheen gebouwd zijn.

choto katra dhaka 1880

choto katra dhaka nu

Het is zo ontzettend jammer en zonde om al deze eens prachtige gebouwen in een deplorabele staat te zien, vele zijn al afgebroken om plaats te maken voor het zoveelste nietszeggende flatgebouw. Stel je eens voor hoe Puran Dhaka eruit zou zien als het gerestaureerd zou worden en we de grandeur van toen weer te zien kregen. Grandeur is nu niet iets dat je met Dhaka associeert, dit zou ons kunnen herinneren aan de tijd dat Bangladesh een welvarend land was.

choto katra dhaka gerestaureerd

Nadat ik een aantal samples had ontvangen van Neela Vermeire‘s parfums, werd ik terug getransporteerd naar Dhaka. Niet naar het Dhaka dat ik bezocht heb, maar naar het Dhaka van 400 jaar geleden, waarvan ik hoop dat het eens weer realiteit kan worden. Haar parfum Mohur heeft iets melancholisch, een het is een rozenparfum, een houtachtige kruidige roos. Het doet me denken aan paleizen met balken van sandalhout, rozen en jasmijn bloeiend in de paleistuinen. Specerijen zoals koriander en cardamon worden verkocht in de drukke straatjes vol handelaren, amandelmelk is te koop bij de straatverkoper.

shakari bazar puran dhaka

Wat zou ik graag rondlopen in de bovenstaande afbeelding. Op dit moment lijkt het steeds onmogelijker te worden, maar we kunnen dromen. Neela Vermeire’s Mohur helpt mij om te dromen, maar wat echt zou helpen is als de bureaucratie van Dhaka wat beter zou luisteren naar de Urban Study Group.

mohur_parfum

Virtueel verder reizen in Bangladesh? Lees meer op ons blog onderdeel ‘reizen in Bangladesh & India‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *