Misstanden in de textielindustrie in Bangladesh

Grootschalige problemen

Laatst kreeg ik een email met de vraag waarom Tulsi Crafts op kleine schaal in Bangladesh actief is, terwijl er juist zoveel misstanden op grote schaal zijn. Vooral in de textielindustrie zijn er veel en grote problemen, zoals wel gebleken is toen vorig jaar een grote textielfabriek instortte met vele doden en gewonden als gevolg.

Het is dus zeker belangrijk dat er op deze grote schaal zaken gaan veranderen. Daar is momenteel veel aandacht voor, omdat de fabriek daar nu een jaar geleden is ingestort. Er verandert ook al vrij veel, maar Bangladesh is een gecompliceerd en zeer corrupt land, een cultuuromslag kost tijd. Het is niet alleen de textielindustrie die op deze wijze (dis) functioneert, het hele land functioneert op deze wijze.

Problemen op zo’n grote schaal kunnen je een gevoel van machteloosheid geven. Ik kan me nog herinneren dat ik op een groot verkeerskruispunt in Dhaka stond, overweldigd door de veelheid van problemen. Al die mensen, al die armoede, hoe kan dat ooit goed komen.
Gelukkig kwam later het besef dat grote problemen eigenlijk een opeenstapeling van heel veel kleinere problemen zijn. En dat een kleinschaliger probleem iets is waar je wel grip op kunt krijgen.

Kleinschalige veranderingen

Daarom heb ik er zeer bewust voor gekozen om met Tulsi op een veel kleinere schaal aan de slag te gaan. Ten eerste om te laten zien dat het kan, een heel land veranderen kan ik niet alleen, maar dit wel. En dat inspireert anderen ook. Veel kleine stappen samen maken ook een grote stap.

Daarnaast gaan met schaalvergroting ook een heleboel mooie dingen verloren. Voor Tulsi werken bijvoorbeeld vrouwen op het platteland, zij werken thuis, niet in een fabriek. Dat betekent dat ze hun handwerk tussen de huishoudelijke taken en de opvoeding van hun kinderen kunnen inpassen. Op het platteland is de armoede zo mogelijk nog groter dan in de hoofdstad Dhaka. Werk op het platteland voorkomt zo de noodzaak tot trek naar de stad, waar al miljoenen in sloppenwijken wonen. En die miljoenen werken vaak in de textielindustrie.

Selina woont in Dhaka, ze werkt bij een organisatie waar Tulsi mee samenwerkt. Voordat ze daar kwam werd ze gedwongen tot prostitutie, nu maakt ze dekens en sjaals. We kunnen misschien niet de wereld veranderen, maar wel de wereld van Selina.

Lees hier meer over de werkwijze van Tulsi Crafts.

fair trade bangladesh tulsi crafts handwerk

1 gedachte over “Misstanden in de textielindustrie in Bangladesh

  1. Mooie post. Volledig mee eens dat verandering op kleine schaal moet beginnen. Mensen die zich af vragen waarom niet alleen voor enorme projecten wordt gekozen hebben vaak een heel vaag idee wat het probleem is en wat de oorzaken zijn. Het resultaat is dat zij uiteindelijk niets doen, en passief/machteloos toe kijken naar de wereld om vervolgens apathisch worden.
    Goed dat jij ze laat zien dat het anders kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *