kantha

Kantha, wat is het nu precies?

Je het vast vaak voorbijkomen op onze website, want het is één van onze favoriete technieken, die heel typisch is voor de Bengaalse cultuur.

kantha (ˈkɑːnθə) is een type borduurwerk uit Bangladesh en Bengalen (India). Kantha betekent letterlijk ‘verstelde stof’ in het Sanskriet. De kantha steek is een rijgsteek, hiermee worden met de hand een aantal lagen sari’s op elkaar genaaid. Op deze traditionele manier worden kantha plaids gemaakt van oude sari’s. Deze plaids worden vaak door moeders gemaakt voor hun dochter als erfstuk en onderdeel van de bruidsschat.

kantha artisans makers at work

kantha sari scarf black

Deze dekens zijn vaak kleurrijk en gemaakt van stoffen met de mooiste patronen. Elke plaid is uniek en draagt haar eigen verhaal. Het verhaal wordt vertelt door de kleine lapjes die er ter reparatie op genaaid worden, eronder zit een bijvoorbeeld gaatje. Dit maakt de dekens extra speciaal en persoonlijk.

kantha sari dekens plaid sprei blauwjpg

kantha sari deken sprei

De kantha steek kan ook gebruikt worden om meer decoratieve patronen te borduren. Traditioneel werd dit ook vaak gedaan in plaats van de rechte steek. Vaak werden er figuratieve voorstellingen geborduurd en ook de geometrische motieven hebben vaak een betekenis. De zandloper vorm op de zwarte sjaal hieronder stelt bijvoorbeeld een een ‘mura’ oftewel krukje voor.

kantha sjaal katoen onyx

kantha sjaal katoen robijn

Toen we in Bangladesh waren zijn we heel specifiek op zoek gegaan naar organisaties waar we mee samen konden werken om voor ons deze producten te maken. Dit was nog lastig, omdat veel vrouwen dit werk thuis voor hun familie doen en het niet iets is wat vaak te koop aangeboden werd. Gelukkig verandert dit nu, waardoor deze belangrijke traditie bewaard wordt. Naast culturele waarde krijgt deze techniek nu ook een economische waarde. Hierdoor wordt het ook een manier voor veel vrouwen om geld te verdienen. Het is namelijk juist een techniek die veel armere vrouwen beheersen, omdat zij vaak niet het geld hebben om iets nieuws te kopen. Voor hun is het een noodzakelijke manier van leven en daarmee geven ze ons een prachtig product met heel speciaal verhaal. Ik hoop dat je van hun erfstukken ook de jouwe zult maken.

Wil je graag meer lezen over de maaksters van onze kantha producten? Lees dan hier verder: kantha plaids en sjaals: ontmoet de makers.

Wil je onze kantha producten bekijken? Kijk dan verder bij de sjaals of de sari dekens & plaids.

kantha atelier dhaka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *