jamdani, een traditionele weefvorm uit Dhaka

Jamdani is een traditionele manier van weven die ontstaan is in Dhaka. Het is een fijne katoenen stof met heldere patronen en wordt geweven op een handweefgetouw. Unesco erkent jamdani als Intangible Cultural Heritage of Humanity.

dhakai jamdani weven

Techniek

Het weven van jamdani is zeer tijdrovend, omdat de motieven ingewikkeld zijn. De wevers creëren de motieven direct op het weefgetouw. Daarbij gebruiken ze de onderbroken inslagtechniek. Dit betekent dat er een extra inslagdraad gebruikt wordt om de motieven mee te weven. Het fijne katoen dat de wevers gebruiken als basis, is ook bekend als mousseline.

jamdani weefgetouw

Geschiedenis

Jamdani was vroeger bekend als Dhakai, omdat de stof in Dhaka ontstaan is. De vroegste vermelding van Dhakai komt uit de derde eeuw voor Christus. Het woord Jamdani stamt uit het Perzisch en werd in gebruik genomen ten tijde van het Moghul tijdperk (1526-1858). Jam betekent bloem en Dani betekent vaas, verwijzend naar de vele bloemmotieven die in deze stof gebruikt worden. De stof was ontzettend populair in het Moghul rijk en de industrie bloeide, een grote en gerenommeerde huisindustrie en handel ontstond.

Omdat deze manier van weven veel tijd kost, is het een dure stof die vroeger aan de aristocratie voorbehouden was. Het weven van één sari kon een aantal maanden tot een jaar kosten.

Gedurende de Britse koloniale periode nam de productie van de stof zeer af. In eerste instantie omdat beleidsmaatregelen industrieel geproduceerde textiel bevoordeelden. Maar ook omdat de Moghul beschermheren van de jamdani industrie weggevallen waren.

Hedendaags jamdani

Jamdani heeft zijn oorsprong weliswaar in Dhaka, maar wordt tegenwoordig in de gehele regio van Bengalen, Bangladesh en West-Bengalen in India, beoefend. Vele wevers zijn naar West-Bengalen verhuisd tijdens de deling van India. Zij zijn hun ambacht blijven uitoefenen en hebben dit verder ontwikkeld.

Recent is er een wederopbloei ontstaan voor jamdani weven. Waardering voor de stof is altijd al hoog geweest binnen Bangladesh en India, maar er zijn nu meer mensen die het zich kunnen veroorloven door de groeiende economieën van beide landen.

Traditionele ambachten in het algemeen zien de laatste jaren een groei in populariteit, omdat mensen zich realiseren dat deze een belangrijk onderdeel uitmaken van de Bengaalse cultuur en daarom bewaard en ondersteund verdienen te worden. Het erfgoed is erg belangrijk voor de wevers en zij worden zeer gerespecteerd om hun kennis en kunde. Het is echter voor hen ook moeilijk om fatsoenlijk in hun levensonderhoud te kunnen voorzien en daarom aarzelen veel wevers om dit ambacht aan hun kinderen door te geven.

De stof wordt meestal gebruikt voor sari’s, deze sari’s geven een belangrijk besef van culturele identiteit aan de drager. In onze westerse wereld dragen we geen sari’s, maar kunnen we toch van deze kunstvorm genieten door middel van sjaals. We zijn trots om deze traditionele weefvorm te presenteren in de vorm van een aantal prachtige sjaals. Bekijk onze jamdani indigo sjaals hier.

jamdani sjaal tulsi crafts

jamdani patroon

Lees meer over het belang van jamdani op de website van Unesco.

jamdani patronen weven

dhaka jamdani sjaal

jamdani indigo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *