Is fairtrade echt eerlijk?

Is fairtrade echt eerlijk? Teun van de Keuken vindt van niet. We moeten het helaas met hem eens zijn, maar zijn column vraagt ook om nuancering. Want wat is fairtrade nu eigenlijk?

In de Volkskrant van 15 mei 2017 verscheen een interessante column van Teun van de Keuken. Hierin betoogt hij dat fairtrade vooral een verdienmodel is voor van tussenpersonen zoals supermarkten, en dat boeren er maar bekaaid van af komen. Zijn aanbeveling: het eindproduct ook in de landen laten produceren waar de boeren de grondstof verbouwen. Want bij het maken van het eindproduct wordt het meeste geld verdiend.

Teun heeft het in zijn column impliciet over de fairtrade certificering van Max Havelaar (zij schrijven fairtrade aan elkaar), die zich richt op boeren. En wat deze certificering kun je de vraag ‘is fairtrade echt eerlijk?’ helaas inderdaad met ‘nee’ beantwoorden.

fairtrade max havelaar wfto fair trade

Maar we moeten niet vergeten dat er nog een Fair Trade certificering is, de World Fair Trade Organization (WFTO, zij schrijven Fair Trade als twee aparte woorden). Deze organisatie richt zich wel degelijk op het eerlijker maken van het productieproces van eindproducten. Deze certificering doet dus eigenlijk precies wat hij voorstelt. Weliswaar hebben de koffie, cacao en bananenboeren hier niets aan, maar de mensen die onze kleding, speelgoed, modeaccessoires en producten voor in huis wél. Jammer dat Teun dit niet erkent en zo de goede naam van Fair Trade deels onterecht beschadigd. Gooi het kind niet met het badwater weg, Teun!

De organisaties die door de WFTO gecertificeerd zijn werken volgens de principes in onderstaande afbeelding. Natuurlijk zijn de eisen veel uitgebreider, meer kun je hier lezen.

is fairtrade echt eerlijk fair trade

Er is een punt dat ik er graag uit wil lichten. Het vierde principe is ‘Fair Payment’, dat wordt verder gespecificeerd als een prijs (in geval van een product) die door beide partijen gezamenlijk en in overleg wordt vastgesteld. De prijs wordt dus niet bepaald door de wereldmarkt zoals in geval van landbouwproducten zoals bijvoorbeeld cacao, maar de producenten geven zelf een prijs op die zij eerlijk achten. De koper kan misschien nog wat onderhandelen, maar bepaalt dus niet de prijs.

In dit geval zit de meeste arbeid in de productie van een eindproduct, en daar krijgen de producenten eerlijk voor betaald. Zij hebben dus een veel groter aandeel in de uiteindelijke winst dan alleen het aanleveren van een grondstof.

Is fairtrade echt eerlijk? Fairtrade misschien niet, maar Fair Trade wél.

Wil je weten hoe Tulsi Crafts omgaat met Fair Trade en certificeringen? Lees hier op welke basis wij met onze partners in Bangladesh en India samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *