Indigo, eeuwen lang de enige verfstof waarmee textiel blauw geverfd kon worden. Het blauw van spijkerbroeken en Japanse kimono’s. Bengalen was een van de grootste producenten van indigo, tot in 1859 de indigo-opstand uitbrak. De bevolking kwam in opstand tegen uitbuiting en met de uitvinding van synthetische indigo rond 1890 stopte het gebruik en verbouwen van natuurlijke indigo.
De coöperatie Living Blue heeft de indigo traditie weer tot leven gebracht en zorgt daarmee voor economische activiteiten in het arme noordwesten van Bangladesh. Iedereen die in de coöperatie werkzaam is, is aandeelhouder en deelt in de winst.
De collectie zijden indigo sjaals van Tulsi Crafts wordt gemaakt door Living Blue. Ze hebben kwaliteit enorm hoog in het vaandel staan en maken indigo sjaals met een bijzonder verfijnde shibori techniek.
Indigofera tinctoria, de plant waar de natuurlijke verfstof indigo uit gewonnen wordt. Deze planten worden door de coöperatie zelf verbouwd.
Nadat de planten gefermenteerd zijn wordt de ontstane kleurstof gedroogd en tot poeder vermalen.
Hiermee kan dan een verfbad gemaakt worden.
De sjaals worden eerst volgens de shibori techniek gestikt, gevouwen en gebonden.
Daarna gaan ze het verfbad in.
Na het verven worden de steken weer losgemaakt.
Op sommige plaatsen is en verf niet doorgedrongen, daardoor ontstaan blauw witte patronen.
Het proces van shibori, verven en afwerken kost ongeveer vijf dagen. Er werken twaalf mensen aan een sjaal, elk met hun eigen specialisatie. De tijd en kennis van de makers van deze indigo sjaals is zeker aan het eindresultaat af te zien.
indigo shibori sjaal zijde | arrow & indigo shibori sjaal zijde | stripe
indigo shibori sjaal zijde | triangle & indigo shibori sjaal zijde | zigzag
foto’s van het verfproces: living blue
productfoto’s: tulsi crafts