fair trade tassen van handgeweven jute: ontmoet de makers

Onze collectie fair trade tassen van handgeweven jute wordt steeds groter, deze groeit mee met de makers uit Bangladesh. Ze professionaliseren zich en dat is erg goed om te zien. We laten graag zien hoe en waar de tassen gemaakt worden.

Jute is een prachtig materiaal, het wordt vaak ‘the golden fibre’ genoemd. Tegelijk is het zeer sterk en milieuvriendelijk. Het groeit als rotatiegewas in de rijstvelden van Bangladesh, en heeft geen extra water nodig. Pesticiden hoeven niet gebruikt te worden. Ook is het geschikt voor veganisten.

Voor de productie van onze tassen werken we samen met een fair trade gecertificeerde organisatie (door de World Fair Trade Organisation, WFTO) uit Dhaka. Deze organisatie zet zich in voor empowerment van vrouwen in Bangladesh, zowel in de steden als op het platteland. Tulsi Crafts ontwerpt haar producten samen met deze partner organisatie. Hierdoor krijgen de vrouwen die voor deze organisatie werken de kans om met eerlijk werk een goed leven op te bouwen.

De verwerking van de jute van het verbouwen tot en met weven vindt plaats in de regio Tangail, ten noordwesten van de hoofdstad Dhaka. De ruwe jute wordt direct ingekocht bij boeren uit de buurt, waarna het verder verwerkt wordt in de werkplaats van onze partner. Daar wordt de jute gekaard en gesponnen. Als de jute niet naturel verwerkt wordt, wordt het daarna geverfd. Er wordt zoveel mogelijk met natuurlijke plantaardige verfstoffen zoals indigo gewerkt. Als dit niet mogelijk is worden azo-vrije verfstoffen gebruikt.

ruwe naturel jute
ongeverfde jute
fair trade indigo vermalen bangladesh
vermalen indigo
verven indigo jute tangail bangladesh
jute verven met indigo
drogen jute tangail bangladesh
geverfde jute hangt te drogen

Na het verven en drogen wordt de jute klaargemaakt voor het weven. Ook dat wordt in dezelfde werkplaats gedaan, in vele verschillende traditionele en nieuwere patronen en kleuren.

weefgetouw opzetten jute tangail bangladesh
het weefgetouw wordt klaargemaakt voor gebruik
handweven jute tangail bangladesh
weven met een handweefgetouw

Na het weven gaan de rollen geweven stof naar het naaiatelier in Dhaka, daar worden er tassen van gemaakt. In dit atelier worden ook onze producten van gerecyclede cementzakken gemaakt. We zijn er diverse keren op bezoek geweest, het is een prettige, lichte en veilige werkplek.

womens organisation recycled cement bags dhaka
naaiatelier Dhaka

En dit is dan het resultaat! Bekijk hier al onze fair trade tassen van jute.

jute tas noor indigo jute tulsi crafts

fair trade tassen handgeweven jute indigo en oker

 

1 gedachte over “fair trade tassen van handgeweven jute: ontmoet de makers

  1. […] hier meer over de makers van onze jute tassen. Bekijk alle jute tassen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *