eerlijke fietskleding: fair wear friday #5

Vandaag gaan we in onze speurtocht naar eerlijke kleding op zoek naar eerlijke fietskleding. Wat betreft ‘gewone’ kleding lukt het me inmiddels aardig goed om eerlijke kleding te vinden, inmiddels heb ik zo mijn favoriete merken. Je hebt ze in de vorige posts vast al wel voorbij zien komen. Maar eerlijke sportkleding, dat is toch weer wat anders. Sportkleding koop je toch wat minder vaak, ik in ieder geval wel… Ik ben inmiddels al een tijdje aan het wielrennen en de oude kleding was toch wel aan vernieuwing toe. Maar waar vind je eerlijke wielrenkleding? Dat bleek nog niet zo eenvoudig.

Voordat ik er wat dieper op in ga eerst een algemene observatie. De traditionele wielrenmerken en sportmerken zijn nog niet zover op duurzaamheidsgebied. Maar gelukkig zijn er ook uitzonderingen, al is het goed zoeken. Bij buitensportmerken lijkt er een groter bewustzijn wat betreft duurzaamheid, waarschijnlijk omdat hun klanten meer dan gemiddeld natuurliefhebbers zijn.

eerlijke fietskleding fair wear

De broek is van Gonso, een Duitse fabrikant van eerlijke fietskleding. Fair Wear Foundation gecertificeerd, dus wat mij betreft zeker een aanrader. Redelijk betaalbaar ook, niet allemaal mijn smaak, maar prima voor de basis.

Het jasje is van buitensportmerk Patagonia. Patagonia is een voorloper op het gebied van duurzaamheid, maar helaas verkopen ze weinig tot geen specifieke fietskleding. Dit jasje is wel geschikt voor fietsen vanwege de wat langere achterkant, het wordt verkocht als jas voor ‘high energy activity in cold, windy conditions’. Misschien niet voor de wielerpuristen (daar kom ik zo nog op), maar ik ben er erg blij mee. Meer eerlijke fietskleding graag, Patagonia!

Daaronder een shirt van Icebreaker, helaas scoren zij erg slecht op het gebied van duurzaamheid van Rank a Brand, de laagste score. Rank a Brand noemt het ‘veel geblaat, weinig wol’. Jammer en vanaf hier de oproep aan Icebreaker om er wat aan te doen! Mijn shirt van bijna uit elkaar en ik ga het vervangen door een ander, duurzamer merk.

De schoenen zijn van Sidi. Er is weinig te vinden in de zoektocht naar eerlijke wielrenschoenen. Het enige dat ik erover weet is dat de schoenen in Italië gemaakt zijn en van kunstleer zijn.

Dan nog even een leuk weetje voor de wielerpuristen onder ons. Wil je niet in buitensportkleding rondfietsen, maar alleen in stijlvolle wielrenkleding? Dan ken je Rapha wel, prachtige kleding waar veel professionals graag in rondfietsen. En tot mijn verrassing nog duurzaam ook, hoewel ze dat goed verstoppen op hun website. Ze geven na goed zoeken echter inzicht in de fabrieken waar hun kleding gemaakt wordt, ze zijn dus bijzonder transparant. Hun producten worden gemaakt in het Verenigd Koninkrijk, Italië en China. Ze noemen de fabrieken hier op hun site. Over de fabriek in China geven ze veel informatie, de fabriek is Fair Wear Foundation gecertificeerd.

Ik hoop jullie zo wat ideeën te hebben gegeven in de zoektocht naar eerlijke fietskleding! Volgende keer hopelijk de zomereditie.

Op deze fair wear friday, die ook nog in de fashion revolution week valt, delen veel bloggers informatie over eerlijke mode. Klik op onderstaande links om ook bij hen een kijkje te nemen:
Geertruurzaam
Villa Lisa
All About Fair Fashion
No Butterfly
Ontroerend goed

fair wear friday is op initiatief van Ma vie en vert, Juffrouw Sanseveria en Villa Lisa. Ook meedoen? Stuur de link van je post naar Lies.

Fairwear Friday

Lees hier onze andere posts over eerlijke mode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *