dag tegen kinderarbeid

Vandaag is het dag tegen kinderarbeid, een onderwerp dat ik erg belangrijk vind. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat kinderen kind kunnen zijn, kunnen spelen en leren. Maar hoe bereiken we dat?

In Bangladesh is kinderarbeid helaas veelvoorkomend. De realiteit is dat heel veel families niet kunnen overleven zonder de inkomsten van hun kinderen.

De kledingindustrie is enorm groot in Bangladesh en veel kleding voor westerse merken wordt er geproduceerd. Deze kledingfabrieken die er voor westerse kledingmerken bieden vaak relatief goede werkomstandigheden en kinderarbeid komt er niet veel meer voor. Wij als westerse consumenten willen (terecht) geen kleding die door kinderen gemaakt is. Daarom worden deze fabrieken vaker gecontroleerd en zijn de omstandigheden er minder slecht dan elders.

Maar wat is dan het probleem? Deze fabrieken betalen hun arbeiders heel weinig, een vrouw in de textieindustrie verdient gemiddeld $48 per maand, met werkweken van 60 uur. Dat is gewoonweg niet genoeg om van te leven. Daarom werken hun kinderen in fabrieken die voor de lokale markt produceren, onder vele malen slechtere werkomstandigheden.

De oplossing hiervoor is meer betalen. Wij betalen meer voor onze kleding, kledingmerken betalen meer voor de productie en fabrieken betalen hun arbeiders meer. Maar uiteindelijk ligt het probleem bij ons, want meer betalen? Dat willen we niet. We willen veel liever minder betalen. Maar we moeten ons hierbij wel realiseren, dat als we tegen kinderarbeid zijn en dit willen stoppen, we een eerlijke prijs zullen moeten betalen voor het werk dat hun ouders doen. Eerlijke handel is de enige oplossing.

Wil je meer over dit onderwerp lezen? Kijk dan eens hier (in het Engels):

The Wallstreet Journal. H&M want better working condition for Bangladeshi suppliers.
The Guardian. Tackling the root causes of child labour.

Lees hier verder over Tulsi Crafts & fair trade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *